פונדקאות מלאה, חלקית והיבטים מוסריים של תהליך הפונדקאות

 
 

הליך פונדקאות

פונדקאות היא תהליך של נשיאת עובר ברחם האישה שאינה האם, עד ללידתו ומסירתו להורים. 

נושא הפונדקאות הוא מורכב ובעל היבטים חוקיים ומוסריים שונים. יש הרואים בהליך הפונדקאות תהליך המקביל בחומרתו לסחר באיברים וקיימות מדינות שאינן מתירות תשלום לאם הפונדקאית.

מצד שני, הליך פונדקאות מאפשר לזוגות וליחידים שאינם יכולים להביא ילדים לעולם, בין אם מסיבות רפואיות ובין אם מדובר בזוגות חד מיניים והוא מאפשר חלופה טובה לתהליך האימוץ, בשני תנאים מרכזיים: בפונדקאות לפחות אחד מההורים הוא הורה ביולוגי ומדובר על תהליך שמאפשר גידול ילד מיומו הראשון.

יש להבדיל בין שני סוגים של פונדקאות:

פונדקאות מלאה

פונדקאות מלאה היא תהליך של נשיאת העובר אצל האשה, עובר שלא נוצר מהביצית שלה. הביצית נלקחה מהאם המיועדת או מתורמת אלמונית, הופרתה בתנאי מעבדה בהפריה חוץ גופית (IVF) והוחדרה לרחם הפונדקאית להמשך תהליך ההיריון. פונדקאות מלאה נקראת גם בשם פונדקאות הריונית.

פונדקאות חלקית

פונדקאות חלקית היא הפרית הביצית של האם הפונדקאית באמצעות הזרעה מלאכותית, ע"י גבר שהתינוק שייך לו על ידי הסכם שנחתם מבעוד מועד עם הפונדקאית. תהליך הפונדקאות החלקית הוא קשה יותר כיוון שהאם בעצם מוותרת על פרי בטנה.

היבטים מוסריים של הליך הפונדקאות

יש הרואים בהליך הפונדקאות סוג של ניצול. הפונדקאית אמנם מקבלת כסף אך מדובר בתהליך מורכב ופולשני שמעמיד אותה בסיכון לכל אורך התהליך. בנוסף כפופה האם הפונדקאית לפיקוח קפדני של אורחות חייה ולעיתים אף מוותרת על חירותה לטובת תקינות ההריון. בסוף התהליך יולדת הפונדקאית את התינוק ומוסרת אותו להורים, דבר הדורש תעצומות נפש עצומות.

היבטים חוקיים

ברמת ההיבט החוקי יש להליך הפונדקאות משמעויות מורכבות על פי האתיקה במגוון תרבויות ברחבי העולם. וגם אצלנו הוא מעורר שיח ופולמוס גם בקרב דתיים וגם בקרב חילוניים.

התומכים בהליך הפונדקאות מדברים על החופש של האם הפונדקאית לעשות עם גופה ככל העולה על רוחה ובטח כשמדובר על עזרה לאנשים שאינם יכולים להביא ילדים לעולם. 

המתנגדים לכך מדברים על ניצול מעמדי וכלכלי של אוכלוסיות מוחלשות ועל סממנים של עבדות. ועל כן בכל מדינה בעולם קיימים חוקים ותקנות נוקשים המסדירים את נושא הפונדקאות על כל ההיבטים שבה.

פונדקאות בישראל

ב-1996 הוקמה ועדת אלוני בעקבות עתירה של בני זוג שלא הורשו לפתוח בהליך הפונדקאות. בעקבות מסקנות הועדה נחקק חוק "הסכמים לנשיאת עוברים" המסדיר עריכה ומימוש של הסכם לנשיאת עוברים, בין בני זוג נשואים, בגירים, תושבי ישראל לבין אם הפונדקאית.

ההליך המאושר הוא פונדקאות מלאה בלבד, מצב בו הזרע שייך לאב והביצית אינה של האם הפונדקאית.

ישראל היא בין המובילות בעולם בטיפולי פוריות ומשלבת טכנולוגיות מודרניות, הזוכות לפיתוחים וחידושים בכל עת. כמו במדינות רבות בעולם, גם אצלנו נחשבים טיפולי ההפריה המלאכותית לטיפולים מבוקשים מאד ובשנים האחרונות ניתן לראות עלייה של עשרות אחוזים במספר ההליכים שבוצעו לעומת שנים קודמות.